Amazoninlilja kukkii

Amazoninliljani on niin vanha, etten suorilta oikein edes muistanut miten monta vuotta sitten sen hankinkaan. Pienen muistelemisen jälkeen tulin lopputulokseen, että sen täytyy olla melkein kolmekymppinen. 

Jos liljaa menee liian usein sorkkimaan, se tekee kukkimislakon. Jakaminen kyllä onnistui, mutta kukinta loppui muutamaksi vuodeksi. Se ei myöskään pidä liiasta vedestä eikä liian hyvästä mullasta. Niinpä kokonaan vaihdan mullan vain muutaman vuoden välein. Ehkä kerran vuodessa rapsuttelen pintamultaa ja lisään sen tilalle vähän uutta. Se on ollut samassa ruukussa ikuisuuden.


Kesät lilja viettää ulkona. Viime kesänä se sai vähän liikaa vettä ja oli jokseenkin surkea näky, kun sen syyskuussa sisälle toin. Siitä se kuitenkin taas alkoi virkistyä. Yläkerran vierashuone on tyhjillään ollessa aika viileä. Ehkä kerran viikossa sen lämmitän, ja silloin amazoninlilja yleensä saa viikottaisen vesiannoksensa. Ei se ole moksiskaan, jos kastelu viivästyy. Silloin se vaan juo tavallista enemmän. 


Yleensä lilja kukkii pari kertaa vuodessa. Viime talvena se teki ennätyksensä kasvattamalla yhtäaikaa seitsemän kukkavartta. Silloin sen lehdet olivat ihan kurjan näköiset. Nyt se on tehnyt vasta yhden, tavallista suuremman, kukinnon, ja sen lehdet ovat tosi suuret ja kiiltävät.

Lisää kukkasia löytyy tunnisteella kukat.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jäähyväiset

Lankojen värjäys koukuttaa

Säärystimet virkkaamalla