Joulukortteja 1930-luvulta jouluun 2018

Ukki antoi minulle aikanaan ison pinon vanhoja postikortteja. Olen ajoittain yrittänyt kirjojen ja netin avulla selvittää korttien taiteilijoita, mutta suurin osa on vielä kysymysmerkkinä. Myös kaikki kenttäpostikortit ovat järjestelemättä. Korttien edes jonkinlainen järjestys meni lopullisesti sekaisin, kun vuosia sitten kokosin esimerkiksi Martta Wendelineistä ja Rudolf Koivuista pienen näyttelyn. Silloin sekoittuivat sekä ukin antamat kortit että minun lapsena saamani kortit. Ehkä on kuitenkin pääasia, että kortit ovat tallessa. Niitä on kiva katsella ja lueskella vaikka ne ovatkin sikinsokin.

Tässä näytteitä eri vuosikymmenten korteista.

Alarvin keskellä oleva meripoikakortti on vuodelta 1932. Tähteä kantavat pojat ovat vuodelta 1933. Zeppelin-kortti ja joulukuusta koristelevien tonttujen kortti ovat vuodelta 1934. Tuolloin isän perhe asui Sortavalassa. Loput kolme korttia ovat menneet isän lapsuudenkotiin Viipuriin vuosina 1935-36.


Sitten hyppäys 1940-luvulle, jolloin isän perhe asui Seinäjoella. Ukki oli armeijan palveluksessa, josta syystä perhe joutui muuttamaan kohtuullisen usein.  


1950-luvun joulukortit ovat tulleet Joensuuhun samaan osoitteeseen, missä minäkin vauvana asustin, Sillankorvaan, Pielisejoen rantaan. Alarivin oikeanpuoleisen kortin äiti on saanut oppilaaltaan opettaessaan tyttölyseossa. 


Kolme tonttukorttia on tullut lapsuudenkotiini 1960-luvulla. 


Meillä oli tapana antaa kortteja myös perheenjäsenille. Yleensä me lapset piirsimme kortit itse, mutta taiteltavan kortin olen ostanut meillä asuneelle Anni-mummille. Hämärästi muistan ostoksen, koska kortti oli iso hankinta.
Piirtämäni enkelikortti on aika kamala, mutta talteen mummi oli sen silti laittanut.Tykkään edelleen korteista, joiden sisältä avautuu jotain kivaa. Olen aika juhlallisesti kirjoittanut mummin korttiin sekä osoitteen että nimeni sukunimineen päivineen ja vieläpä vetäissyt viivottimella suorat rivit tekstien alle. Mummin käteen antamia joulukortteja 1960-1970 -luvuilla


ja kortteja äidiltä ja isältä. Pitkä kortti on 1980-luvulta. 


Tässä Tainan taiteilemia kortteja 1960-1970 -luvuilla. Kynttiläkortin takana lukee

Likalle iloista jouluiltaa systeriltä


Nämä söpöt kortit olen saanut 1960-luvulla Englannista äidin kirjeenvaihtokaverilta. 


Kortteja on niin paljon, että harppaan muutaman vuosikymmenen yli, ja siirryn suoraan tähän jouluun. Kautta aikojen saamissani joulukorteissa on paljon eläimiä ja satumaisia jouluja. 

Lisää vanhoja kortteja löytyy tunnisteella postikortit.Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jäähyväiset

Säärystimet virkkaamalla

Lankojen värjäys koukuttaa