Huurrelyhty

Huurteiseen kynttilälyhtyyn tarvitaan


lasipurkki
karkeaa suolaa
vettä

Näin tämän söpön lyhdyn teko-ohjeen jo aikaisemmin Sumin blogisivuilla, minne pääsee sivujeni yläreunasta kohdasta Sumin sörsselit, mutta unohdin sen silloin tehdä. 

Siskoni Taina oli nähnyt samanlaisen lyhdyn jossain lehdessä ja lähetti siitä kuvan. Sillä kertaa laitoin samantien lyhdyn tekeytymään. 

Idea on se, että suola kiteytyy vähitellen ja kiipeää lasia pitkin huurruttaen sen ylös asti. Kun lyhtyyn kyllästyy, suola irtoaa helposti pesemällä, ja purkin voi palauttaa alkuperäiseen käyttöönsä. Sitä en tiedä, että miten pitkään huurre pysyy jos sen vain antaa olla. 


Laitoin purkin pohjalle suolaa ja sen peitoksi vettä, ja nostin purkin uunille tekeytymään. Lisälämmöksi laitoin purkin sisälle tuikkukynttilän. Kun suola oli kuivanut, oli huurretta tullut vasta vähän. Sitten laitoin vettä liikaa, ja huuhtelin vahingossa syntyneen huurteen pois. Lorotin suurimman osan vedestä pois poikkeen, ja pistin taas purkin lämpimään. Vielä kolmannen kerran jouduin lorauttamaan purkkiin vettä, ennen kuin se huurtui kokonaan. Hommaan meni muutama päivä. 

Purkkeja ja purnukoita eri käyttötarkoituksiin löytyy hakusanalla purnukat.





Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jäähyväiset

Lankojen värjäys koukuttaa

Säärystimet virkkaamalla