Lokakuun kukkasia ja hylly hihalaudasta

Kummi-tätini Tyynen kaktus kukkii näin komeasti. Jos joku sattuisi tietämään kaktukselle nimen, niin se olisi kiva kuulla. Kukka on yönprinsessan kukkaa pienempi mutta joulukaktuksen kukkaa paljon suurempi.  

Kaktus on vanha ja kukkii joka vuosi. Viime vuonna se teki peräti 42 kukkaa. 

Menneenä kesänä Terttu-serkkuni tipautti kaktuksen parvekkeen lattialle, missä kasvi kesät lomailee, jolloin ruukku hajosi ja mullat levisivät lattialle. Terttu nosti kaktuksen  väliaika-asumukseen sankkoon, ja istutti sen syksyllä uuteen ruukkuun ja vaihtoi sen mullat. 

Ilmeisesti tuo erikoinen hoitokeino oli kaktukselle mieluisa, koska vähän ajan päästä se alkoi työntää nuppuja minkä ehti. 


Joulukaktukseni ei ymmärrä olevansa joulukukka. Se kukkii aina milloin sitä sattuu huvittamaan. Kesän se asui amppelissa kuistilla. Kun kuistilla alkoi olla viileää, toin kukan amppeleineen päivineen olkkariin.


Nyt siinä on parikymmentä avonaista kukkaa ja muutama pieni nuppu.


Enkelinsiipi kukki koko kesän ja uusia kukkia tulee vieläkin. 


Sinisen hortensian kukinnot ovat niin nättejä vielä kuihtuessaankin, etten ole raskinut niitä nyppiä irti. Tosin eilen jouduin siirtämään kasvin kylmälle kuistille, koska sen lehdissä on asukkaita. Luulin hortensian tiputtavan lehtiään, koska se jäi sisällä liian vähälle kastelulle, mutta ilmeisesti syynä olivatkin seittiä tekevät mönkijät. 


Pakkasöiden jälkeen ruusupensaan lehdet muuttuivat punakeltaisiksi. Orvokit, kehäkukat ja kultapiiskut roikkuivat kylmien öiden jälkeen jo sen näköisinä, että luulin niiden käyvän talvilevolle. Sen sijaan ne alkoivatkin lämpimien päivien jälkeen tehdä uusia nuppuja. 


Kukkamaljakon alla oleva pieni hylly on oikeastaan puinen hihalauta, jonka perin talon mukana. Päällystin laudan postimerkeillä ja lakkasin vesiliukoisella lakalla, jolloin se muuttui hyllyksi. Viimeksi hylly oli ompelupöydälläni, mistä siirsin sen välillä työpöydälleni. Se on ollut myös pienten kirjojen hyllynä ja maustehyllynä. 

Postimerkit liimasin paikoilleen vesiliukoisella seinäliimalla, mitä käytän kaikkiin isompiin paperiaskarteluihin kuten esimerkiksi tapetointiin ja rasioiden päällystämiseen.


Myöskään äidin pääsiäiskaktus ei tunne vuodenaikoja. Vanha kaktus kukkii yleensä syksyisin.


Tehdäkseen kymmeniä nuppuja se tarvitsee vain vettä. Kesällä kaktus oli vähän aikaa ulkoilemassa portailla, mistä se ilmojen viilennettyä siirrettiin ensin kuistille ja sitten lämpimään sisälle.


Kukkia löytyy lisää tunnisteella kukat ja postimerkkijuttuja tunnisteella postimerkit.

Tässä muutama linkki 


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jäähyväiset

Säärystimet virkkaamalla

Lankojen värjäys koukuttaa