Helmalakana värikattilan kautta sänkypeitoksi

Ostin joskus kirpusta parilla eurolla valkoisen helmalakanan. Nyt kaivoin sen esiin yläkaapista, värjäsin sen batiikkisysteemillä ja laitoin  sänkypeitoksi. 


Värjään aina teräskattilassa puuhellalla, vaikka ohjeen mukaan värjäyksen voisi tehdä pyykkikoneessakin. 

Vasta lakanaa huuhdellessani satuin vilkaisemaan sen pesuohjetta, jossa lukee kankaassa olevan 50 % puuvillaa ja saman verran polyesteriä. Ohjeen mukaan polyesteriä ei voi värjätä mutta kuten kuvasta näkyy, väri tarttui ihan hyvin. En tiedä miten olisi käynyt pelkälle polyesterkankaalle.

Jos joku innostuu värjäämään, kannattaa lukaista ohjeet paketin mukana tulevasta läpyskästä. Tätä vapaamuotoista ohjetta noudatin nyt.

Sekoita värijauhe litraan kiehuvaa vettä ja kaada se kattilaan, jossa on 7-10 litraa kylmää vettä. Lisää 200 grammaa suolaa. Keittokirjan taulukon mukaan 200 grammaa suolaa on vähän vajaa 2 desiä. Kuumenna vesi 80-90 asteiseksi. No ei se ehkä ihan ehtinyt käydä kiehumaan. Hämmennä keitosta koko ajan. En kyllä malttanut soppaa koko aikaa hämmentää mutta monta kertaa kuitenkin. Pidä lämpötila parikymmentä minuuttia. Anna keitoksen olla kuumalla hellalla, kunnes liuos on jäähtynyt. Jos olisin jäänyt odottamaan puuhellalla olevan kattilan jäähtymistä, olisin kai saanut odottaa aamuun. Aika pitkään lakana sopassa lillui, mutta tarkka aika on kysymysmerkki. Joka tapauksessa kangas oli vielä tosi kuuma siinä vaiheessa kun noukin sen kattilasta pihtien avulla huuhdeltavaksi. Sitten: Huuhtele kangas ensin kuumalla ja sitten viileällä. Viimeiseen haaleaan veteen voi värinpitävyyden lisäämiseksi lisätä desin valkoviinietikkaa. Niinpä tein, ja etikkaa taisi hajusta päätellen lorahtaa vähän liikaa. 


En koskaan värjätessä tiedä, minkälaisia kuvioita kankaaseen tulee. Yllätyksellisyys on yksi värjäämisen parhaista puolista. Nyt taittelin kankaan kahdesta reunasta keskustaan päin muutaman sentin taitoksille. Kun taitokset kohtasivat, taittelin ne yhdeksi patukaksi. Sitten solmin tötterön langalla tiukaksi kääreeksi, ja liotin sen ennen värikattilaan pulauttamista läpimäräksi. 


Tässä vaiheessa kattilassa oli jo paljon muutakin värjäytymässä, mutta niistä kirjoitan toisena päivänä. 


Vein lakanan valumaan pihanarulle.


Kun iltamyöhällä menin hakemaan lakanaa sisälle, se oli jäätynyt sekä kiinni naruun että vastakkain. Sain onneksi rapisevan kankaan irrotettua ilman tuhoja. 


Kankaiden ja lankojen värjäyskokeiluja löytyy lisää tunnisteella värjääminen. 

Tässä muutama linkki

Jatko-osa helmalakanan värjäyspuuhiin
Väripata porisee, osa kaksi

Ja tässä aiempia kokeiluja





Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jäähyväiset

Lankojen värjäys koukuttaa

Säärystimet virkkaamalla