Savon murtteen reenii ja kirppuvuatteita

Arvelin pitkästä aikkoo vähä verrytellä savon murtteen hienoukssii. Sain sen uatoksen äske, ku muistin yhen pienen jutunjuure männä viikolta.

Tiälä Pohjos-Karjalassa ei nii paljoo viännetä paitsi jotkut kyllä. Mut minnoon asunna ykstoista vuotta Savon keskelä, nii sielä opin tätä kieltä hyvinnii. Vuan ei silläkkää kaek näin paljoo viännä. Minä vuan oon hyvä oppimmaan, ja lapsena paenoin mielleen asijoita.

Äet ku sielä opetti enklantii, eikä kukkaa oppilas ollu tiennä ennestää että mikä on aeroplane. Äit oil sit yrittännä helepottoo ja sanonna jotennii silleesti, että mikä se voes olla se a e r o. Että tulisko mittään mielleen. Paitsi äit ei siis viäntännä nuin. 
No yks poeka oil viitanna ja vastanna reippaasti seissaaltaan: 
a e r o on semmone millä souvettaan. 
Se poeka oil käänä isäsä kansa verkoilla niin se siks tuommosta arpaili.

Vuan se jutunjuur. Myö käätiin miun kaverin kansa Kuopijossa sielä Kontissa ja sen jäläkkeen vielä kierrätyskeskuksessahii. 
No sielä Kontissa oil ukko ja akka vuatekaapoilla, ja sittä se ukko alako huokkailla, kuumissaan kait. Sillon oil pakkasta paljohhii, ja sillä ukolla oil paltot ja pelit piällä, ja kuumaha niissä tulloo sisällä. Lopulta se ukko sano, jotta eikköön myö jo lähetä. Eukko siinä kahteli haikkeena semmosta oikkeen kiiltävvee ja pienkokosta mekkoo ja sano sittä jotta lähettää vuan. Sittä ne lähti. 
Minusta se niin mukavalta kuullosti se murre, niin rupesin jo koitmatkalla kaverillen viäntämmään, ja se jäi sittä piälle se viäntämine.

Kontissa oil alennusmyynti, ku se kaappa muuttaa kohta eir paekkaan. Kaek oil puolleen hinttaan. Muutaman päevän olin jo tuumanna, jotta halluisin semmoset villakankkaiset housut. Varkkujen alle on ni hölömöö tunkee väilhousuja ja kaikkee eikä ilimankkaa tarkene. 

Kontissa heit mänin hipelöimmään naisten pitkikssii ja sovittamata ostin nämä housut. No soppii nämä piälle, vuan etteen jiäp semmonen mahan levyne aukko. Ne makso 2,25 eurroo, nii ei tullunna issoo vahinkkoo. Jos ei tyttölöistä kukkaan housuja halluu, niin vien ne takas kierrätyksseen. 



Vuan ostin varulta valamiiks houssuihi tään vyön. Se makso viiskytäsenttii. Se on ihan aittoo muovvii. Pittää varmmaan sitä käättee loppuun suakka etten luonttoo heti ruppee suastuttammaa.



Ai nii. Taesin minä ostoo jonnii ravaatinni, vaikken vielä tiijä mittee niistä tien. Se riikinkukkopisnes tek minusta jotenniin semmose ravattivanin tai jottain semmosta.



Kierrätyskeskuksessa ei ollunna alennukssii, mut siellon muuten vuan halappoo. Tempasin rekistä kahet housut matkaan kokkeilemata. Toiset makso 3 eurroo ja toiset 2,30. 

Nämä kolomen euron on minusta hyvät. Väljät on vähä vuan mut ei nii väljät ku entiset. Niissä ei huussissa tarvihe ees nappii aakasta, kun ne jo kinttuihi valahtaat.
Nämä on kerry veeperin suunnittelemat, ja näisson oikkeen vuorihi. Kylloon tyytyväene.



Missu toi kuvvaan näätille uuven lelusa.



Nuapurin Terhi oil sen näpertännä, ja Missu siitä tykkevvää.



Eikä nämä toesetkaa pöksyt hullummat oo. Nämä joustaat, ja lahkeet ei oo ihan täyspitkät. Hyvännäköset minusta kun suappaat vetäsin jalakaan ja sittä vielä kiänsin lahkeita lissee.



Mänin eile paikallislehen keikalle yhtteen tapahtummaan, niin sinne laitoin ne venyvät. Yläosaks laiton sen uuven kaarismekon. Männessä pysähyin yhessä paekassa missä laaletaan karaokkee. Oon monesti luvanna käyvä siellä tuttavvii tervehtimässä vuan ei o tullu lähettyy. 

Kun sinne ovelle mänin ja moikkasin, niin äijät siellä kahto minnuu ihan kummissaan. Minä sittä sanoin yhelle tutulle että sinä taijat haluta minun kansa heti tanssii, kun justi joku sielä valssii veteli. Se sano vähä pöllämystynneenä, jotta olivat justi minusta puhunneet. Hyvvee vuan se sano. 
Sillä välin ku myö tanssittiin, niin toiset oil suanu puhheenlahjat takas. Yhteen iänneen äijät sano, jotta justi olivat puhunneet, että mitähän ristiinalle kuuluu. Ku eivät niäs ollu nähny minnuu pitkii aikoin. Justi kun oikkein sitä olivat miettinnä, niin minä olin ovella seisonna. Siks ne niin kummallisilta näättivät. 

Sittä lähin sinne keikalle, vuan eihän sielä viikkoo etuaijassa kettään ollunna. Mänin sittä takasi karaokkeen ja laaloin mampan piisin tyttö tuollaine. Paitsi muutin tytön poijaks. Iäni oli karhee, ku ei oo tullu reenattuu. Sillo kun töitä tein vielä, nii laaloin joka päevä ja montahhi kerttoo. Ja kävin laalutunneillahi monta vuotta. Se oil mukavoo puuhhoo.
Lupasin jottain semmosta, jotta yritän männä ennen jooluu tuas käämään. Jos vaekka saisin vähä reenattuu kotona ni ei iäni ois ko harakalla.

Lissee murtteella kirjotettuja juttuja löötyy, kun kirjottaa hakusanaks murre.


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jäähyväiset

Lankojen värjäys koukuttaa

Säärystimet virkkaamalla