Lapsuuden ihania satukirjoja

Monet lapsena saamani satukirjat ovat olleet mieluisia myös lapsilleni ja lastenlapsilleni. Tammen kultaiset kirjat, joista monista on saatavissa uusintapainoksia, ovat 1960-luvulta. 

Lassie, Herra Pähkinäinen, Matti ja saippuakuplat ja Nalle Nokikämmen ovat lahjoja Anni-mummilta. Matti ja saippuakuplat oli joululahja - Anna Maria Kristiinalle jouluna vuonna 1964 Anni-mummilta, ja Nalle Nokikämmen oli lohdutuskirja monien hammaslääkärireissujen takia. 

Hammaslääkäri otti minulta monta maitohammasta leipähampaiden alta pois. Se oli silloin tapa oikoa hampaita jo etukäteen. Hammaslääkäri käski myös irvistellä, työntää kielellä väärään suuntaan kääntyviä hampaita eteenpäin. Konsti toimikin niin hyvin, etten koskaan tarvinnut rautoja.

Hyvää yötä Nalle Kalle on lahja äidiltä ja isiltä.


Aapisistani on oma postaus tässä Robinson Crusoe


Minikirjat olivat tuliaisia ja nimipäivälahjoja pääasiassa kotiväeltä.


Kananpoika yllättää on Joensuun mummin ja ukin tuomisia, ja P. Mustapään runoilema ja Eeli Jaatisen kuvittama Prinsessa Ruusunen on kotiväeltä. Kirja on aivan repaleinen, mutta en raski heittää sitä pois. 

Osaan vieläkin ulkoa suurimman osan kirjasta, joka alkaa näin

Sadun saaressa, satujen maassa,
eli ennen kuningas Simiran. 
Ja kuningatar Mirja 
sai pienen prinsessan. 

Ja he riemuitsivat kovin
ja kastejuhlan valmistivat
ja sinne haltiattaret
he kutsuivat ihanat.

He kummeiksi Rakkaus-rouvan
ja Sulon ja Onnen ja Hyvyyden pyys.
Tuli sinne myös Viisaus jalo
ja Kauneus, Ystävyys ...

Joskus huvitin työpaikalla mummeleita posottamalla melkein koko kirjan ulkomuistista. Kukaan ei meinannut uskoa, että todella osaan tekstin lapsuudesta käsin. 

Elsa Beskovin satua, Matin mustikkaretki, on luettu tarkkaan ja monta kertaa.

Matti mietti mielessänsä aamusella varhain
tänään nimipäiviänsä viettää äiti parhain,
marjoja nyt siksi saan mennä hälle poimimaan ...


Pehmytkantiset kirjat ovat enemmän tai vähemmän kulahtaneita, mutta vielä lukukelpoisia. Prisenssa Ruusunen on saanut omistuskirjoituksen, Iloista joulua 1967 äiti ja isä, mutta muista kirjoitukset puuttuvat.


Martti Haavion Iloinen eläinkirja on joululahja, Hauskaa Joulua 1964 äidiltä ja isiltä.
Hanhi-emon iloisesta lippaasta osaan yhä monta lorua ulkoa.


Eläinsatuja La Fontainen mukaan on kertonut ja kuvittanut Richard Scarry. Se oli syntymäpäivälahja ensimmäisen luokan opettajalta. 

Aale Tynnin Lasten paratiisin on kuvittanut tsekkiläinen Ota Janecek. Osa runoista on mukaelmia Erich Bertleffin saksannoksista, muut itsenäisiä runoja. 

Laulu Lumikista

Oli jäinen tuuli ja kylmä yö, 
oli metsä hopeinen, 
ja Lumikki nukkui kylmissään 
juurella mäntyjen ...

on jossain vaiheessa saanut myös sävelen. 


Repolaisen kepposet etusivulla lukee isoilla tikkukirjaimilla Kristiinalle jouluna 1968, Marja sirkuksessa on tuliainen Joensuun mummilta ja ukilta. Sammakkokuningas on muistaakseni kotiväeltä ja Laula yhä vaan on syntymäpäivälahja Anni-mummilta, 
Onnea 7 v Kristiinalle t. Anni-mummi.


  Missu-kissani sai nimensä tsekkiläisen satukirjan, Satu tuhmasta Kreetasta ja viisaasta Missusta, mukaan. Kirja on varsinkin Myyrä-kirjoistaan tunnetuksi tulleen Zdenek Milerin teos, jonka olen saanut 5-vuotiaana, Kristiinalle jouluna 1963 äidiltä ja isiltä
Kirja on ollut lisäkseni sekä lasten että lastenlasten suosikki.

Satu omenapuusta on omistettu Kristiinalle jouluna 1962 Terttu-mummilta ja Ilmari-ukilta. Myös se on tsekkiläistä tuotantoa, kuvittaja Frantisek Freiwillig, suomennos Marjatta Kurenniemi. 


H.C. Andersenin kolmisatuinen kuvakirja on joululahja äidiltä ja isältä vuonna 1967. Lassien on synttärilahjakseni vuonna 1968 antanut luokkakaverini nimeltään Ulla.










Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jäähyväiset

Säärystimet virkkaamalla

Lankojen värjäys koukuttaa