Mannaa makunystyröille ja eläinmuistoja


Kaverini tupsahti juuri metsästä mustikkatuomisten kera. Popsin heti makoisan välipalan, mustikoita kera mantelimaidon.


Taina, Tiina ja Pekka kävivät lakkasuolla. Muhkeat tuliaiset sain korvesta, karhujen ja susien asuinseudulta. 


Karhuista ei tosin ollut näkynyt vilaustakaan sen enempää kuin susistakaan. Aika harvoin metsissä törmää villieläimiin, vaikka niitä täällä Pohjois-Karjalassa eleleekin. Minä näen villikoita useammin kotipihalla kuin metsässä.


Lähin kosketus karhuihin on karhunpentu, joka kipaisi vuosia sitten kesäyönä tien ylitse. Autokuski mokoma ei suostunut jarruttamaan sen vertaa, että olisin saanut tiirailla seurasiko emo lastaan.
 Tiinan ja Pekan nurkille, mihin on tietä pitkin vajaa kilometri, karhu jätti viime kesänä käyntikorttinsa, tassujen jäljet ja ison marjaisan läjän. 

Susi kävi kerran kauan sitten istumassa ulkorappusillani, mutta huomasin vieraan käyneen vasta vastasataneelle lumelle jääneistä jäljistä. Silloin tällöin susi piipahtaa viereisessä metsässä, ja vuosi tai kaksi sitten näimme kaverini kanssa suden tien poikki jolkottelevan. 

Ilves, ahma ja supikoira ovat myös visiteeranneet pihalla, mutta vasta jäljet ovat nekin paljastaneet. Viime talvena Tiina näki ahman pihallani ja Tiina ja Pekka ilveksen viereisellä järvellä. 

Keväällä ihmettelin pihalla näätää, jota en ollut koskaan aikaisemmin nähnyt missään. Myös kettu, kärppä ja lumikko ovat pihapiiristä tuttuja. Lumikko tuli kerran sisällekin. Kärppä ja lumikko karsivat tehokkaasti myyräkantaa. Kettu popsii lähinnä kauriille tarkoitettuja herkkuja.

Siilit ovat valitettavasti nyt vähissä. Oletettavasti minkki oli se julmuri, joka toissakesänä tappoi kaikki siilit. Sen jälkeen siilejä on käynyt harvakseltaan, tänä kesänä vain kahdesti.
Oravia kiikkuu puissa kohtalaisesti. Enimmillään oravia on kesäisin ollut pihalla toistakymmentä. 


Tylsempihampaista eläjistä metsäkauris, jänis ja rusakko ovat pihan tuttuja vieraita. Heidiltä oli kerran pudota kahvikuppi kädestä, kun hirvi koikkelehti pihanviertä. Hirviä makaili ja elämöi ennen myös lähimetsässä, mutta ne ovat jonnekin muuttaneet.


Eläintarinoita löytyy enemmän tunnistella metsäkauriit, puput, oravat, linnut.
Pihan linnuista kirjoitan joskua oman postauksen. 


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jäähyväiset

Lankojen värjäys koukuttaa

Säärystimet virkkaamalla