Saippuasoppaa

Säästäväisyyden hetkellä ostin halvinta nestesaippuaa. Siinä ei kyllä säästöä tullut. Saippuaa oli laimennettu vedellä niin paljon, että ei neste likanäppejä puhdistanut. 

Ärtymyksestäni sain kimmokkeen kokeilla tehdä nestesaippuaa itse. Siitä kun luin jostain ohjeen, miten saippuaa voi kätevästi tehdä itse, oli hieman liian pitkä aika. Siis kun muistin ohjeen vain suurinpiirtein. 

Raastoin vaatekaapissa tuoksuttajana olleesta valkoisesta tuoksusaippuapalasta ja vähän jo kärsineen näköisestä, käytössä olleesta kuolleenmeren saippuasta puolet kummastakin kippoon. 
Raasteen sekaan laitoin kukkurallisen ruokalusikallisen jähmettynyttä kookosöljyä.

Raasteen päälle kaadoin kiehuvaa vettä, ja aloin lusikalla sekoitella raastetta ja öljyä sekaisin. Vain öljy muuttui nestemäiseksi. Niinpä pistin kulhon mikroon, ja johan alkoi tapahtua. Myös saippuaraaste pehmeni niin paljon, että sitä saattoi sekoittaa. Vaihdoin lusikan muoviseen haarukkalastaan, ja aika nopeasti sain raasteen sekoitettua veteen. 


Onneksi en kaatanut seosta siinä vaiheessa pulloon, koska sitä ei olisi saanut sieltä enää ulos. Tunnin päästä seos oli tämmöistä paksua massaa. Siitä olisi voinut hyvin muovailla jotain. 

Kippasin massan päälle reilusti vettä, ja pistin sotkun uudelleen mikroon. 


Johan onnistui. Saippuan väri ei silmiä hivele, eikä tuoksukaan ole mitä parhain. Ei edes vaikka puristin seoksen sekaan muutaman sitruunan. Kuolleenmeren saippuan tuoksu puskee sitruunasta ja tuoksusaippuasta läpi. Se ei ole paha tuoksu, mutta aika voimakas. Kun saippua oli palasena, ei tuoksu ollut näin voimakas.

Pääasia on, että saippua toimii, ja kookosöljyn ansiosta kädet tuntuvat pesun jälkeen mukavan pehmeiltä. 


Siinä vaiheessa kun neste oli toisen kierroksen jälkeen jäähtymässä, etsin netistä nestesaippuan teko-ohjeen. Jos joku innostuu kokeilemaan, ohje oli suurinpiirtein näin:

60 grammaa raastettua palasaippuaa, ruokalusikallinen kookosöljyä ja 9,5 dl kiehuvaa vettä vatkataan sekaisin, jäähdytetään ja pullotetaan.

Luultavasti jatkan harjoituksia joku päivä. Puuha oli pienistä vastoinkäymisistä huolimatta mukavaa.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jäähyväiset

Säärystimet virkkaamalla

Lankojen värjäys koukuttaa