Kulhoja ja purkkeja paperista


Kerran papereita siivoillessani sain päähäni hyödyntää joutavia papereita askartelemalla niistä astioita ja purkkeja. Se oli kivaa puuhaa, jota tein osittain pihalla auringonpaisteessa. Tavallisina kesinä hilaan usein ompelukoneen, helmityöt, neuleet ja niin edelleen pihapöydän ääreen. Samalla kun nautiskelen käsillä tekemisistä, voin nauttia kesäisestä luonnosta. 

Revin ison kasan papereita parin sentin levyisiksi suikaleiksi. Niiden ei tarvinnut olla samanvärisiä-, kokoisia- tai laatuisia, koska ne jäivät päällytysvaiheessa piiloon. Kapeampia suikaleita oli kuitenkin helpompi taivuttaa muotoon kuin leveitä.

Sen jälkeen suojasin puolipyöreän metallisen kulhon kelmulla, ja aloin vesiliukoisella liimalla liimata suikaleita vieriviereen ja osittain toistensa päälle. Läiskin liimaa aika reilusti molemmin puolin paperia.  

Kun paperia oli arvioni mukaan sopiva kerros, jätin kulhon kuivumaan aurinkoon. Samantien päällystin myös toisen isohkon kulhon ja litran pakasterasian samalla tavoin. 

Reilun vuorokauden kuluttua irrotin koviksi muuttuneet paperikulhot ja pensselipurkin muoteistaan, ja päällystin ne sarjakuvilla samalla tavoin kuin olin kulhot tehnytkin; liimasin klippejä  vieriviereen astioiden sisä- ja ulkopuolelle. Muovikelmun ansiosta paperikulhot irtosivat helposti muoteistaan ja muotit pysyivät suurinpiirtein puhtaina.

Taas annoin töiden kuivaa rauhassa, jonka jälkeen lakkasin ne muutaman kerran vesiliukoisella lakalla. Paitsi toisen hedelmäkulhon lakkasin kokeeksi öljypohjaisella lakalla, josta syystä Aku Ankkojen muste levisi hieman. 

Astioista tuli kovia ja käyttökelpoisia tarkoituksiin, joita varten ne oli tilattu. Hedelmäkulhot kestivät kuulema monta vuotta hyvinä, mutta lopulta ne olivat kovassa käytössä nuhraantuneet ja joutuneet sytykkeiksi. Hedelmistä oli irronnut vähitellen sen verran kosteutta, että kulhot olivat ruvenneet pehmentymään. Pensselipurkki on edelleen priimakunnossa.


Erilaisia purkkeja ja purnukoita löytyy lisää hakusanalla purnukat.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jäähyväiset

Lankojen värjäys koukuttaa

Säärystimet virkkaamalla