Mummin ja ukin vanha jakkara

Mummin ja ukin huushollista peräisin ollut putkijalkainen jakkara oli vanhempieni kellarissa vuodesta 1994. Silloin jo monta vuotta yksin elänyt ukki kuoli, ja vanhempani tyhjensivät kiireellä hänen talonsa. Jakkaran istuimesta oli jäljellä enää laho puolikas, ja sen jalat olivat sekä vähän ruosteiset että multaiset. Siitä päättelin, että joku oli vienyt jakkaran pihaistuimeksi ja unohtanut sinne. 


Ihankuin olisin nähnyt tänä kesänä jakkaran - aarteen - ensimmäistä kertaa. Heti paikalla nappasin sen mukaani tuunattavaksi. 

Kaverini irroitti viimeisetkin istuimen osat, ja sahasi filmivanerista pyöreän kakkaran uudeksi istuimeksi . 

Päällystin sen samalla kiikkutuolin päälliskankaalla, jolla aikaisemmin päällystin jalkarahin. (Katso juttu Jalkaraheja ja siilimökki mehiläislaatikoista.)
Ennen paikoilleen niittaamista ompelin kankaalle euron kierrätyskeskusostoksen, pyöreän kanavatyön, jonka irrotin kehyksestään. 
Pehmusteeksi laitoin pakkaussuperlonia, käytettyä tietenkin. Nipsuttelin sen muutamasta paikasta kiinni, ettei se lähde käytössä mutkuilemaan. 



Tarkoitukseni oli maalata jalat jollain kanavatyöhön sopivalla sävyllä, mutta mieli muuttui. Olin juuri saanut valmiiksi toisen jakkaran (Katso juttu Jakkara 1960-luvun tyyliin.), ja päätinkin tehdä putkijaloille saman jutun kuin sen puujaloille. 




Siispä kieputin matonkudetta jalkojen ympärille. Lorotin reilusti erikeeperiä jalkoihin, ja lopuksi töpöttelin liimaa vielä kankaiden päällekin. Vihonviimeiseksi lakkasin jalat vesiliukoisella lakalla. Vihreänkukertava kude tuo mieleen kummitätini Tyynen, jolla on paljon vihreitä vaatteita. Täytyykin kysyä häneltä, onko kude peräisin hänen mekostaan. 




Tarvikkeita ei jakkaroiden tuunauksessa mene paljoa. Huomasin nyt pehmusteita ja kankaita kiinnittäessäni, että kannatti ostaa uusi paukkurauta. Sillä niittaaminen on kevyempää kuin vanhalla kuluneella. Lähes kaikki niitit myös menevät kunnolla paikoilleen, eivätkä jää kellumaan kuten vanhalla tekiessä yhä useammin alkoi käydä.



Erilaisia tuunattuja tuoleja löytyy hakusanalla istuimet.


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jäähyväiset

Lankojen värjäys koukuttaa

Säärystimet virkkaamalla