Hennaa päähän

Tukkani on luonnostaan punaisenruskeankukertava. Tai paremminkin se oli. Nyt päässä on ihan liikaa harmaita kohtia, enkä ollenkaan tykkää niistä omassa päässäni. Joillekin harmaat hiukset sopivat oikein hyvin, mutta minut harmaa pää tekee ... harmaaksi! Se siis muuttaa myös kasvojen värin, ja näytän lähinnä merisairaalta. 

Harmaa on aina vaikuttanut minuun omituisesti. Olin vajaa kolmekymppinen, kun kokeilin päälleni jotain harmaata kaapua. Taina sanoi, että rupesin yhtäkkiä näyttämään ihan Raija-tädiltä. Täti oli minua kolmekymmentä vuotta vanhempi ja jo nuorena harmaatukkainen, joten värin teho oli voimakas.

Anni-mummini halusi vasta vanhoilla päivillään väriä hiuksiin. Suurin osa mummin tukkaa oli aina piilossa huivin alla niin sen värillä ei ollut niin väliä. Huivin alta otsalla näkyviin hiuksiin alettiin laittaa luonnonhennaa. Mummi ei ollut ikinä meikannut, mutta tukassa piti olla ytyä.

Nuorena halusin tukan omaa sävyä punertavammaksi, joten läiskin siihen hennaa. Sanoin aina, että tukka punastuu lisää jo pelkän hennavärin katsomisesta. Kampaaja sanoi, että se johtuu tukan omasta punapigmentistä. 
Välillä värjäsin tukkaa kaupan väreillä, mutta harhailuvuosien jälkeen palasin hennaan. Se tuoksuu hyvälle ja on pelkkää kasvia. Siinä ei siis ole mitään myrkyllisiä lisäaineita. 

Suomessa hennaväri maksaa valitettavasti paljon enemmän kuin maailmalla. Israelissa. Ostin kerran Jerusalemin basaarista kilon punahennaa kahdeksalla eurolla. Jauhe oli pakattu vain kangaspussiin, ja tuoksu tarttui koko matkalaukun sisältöön. Tel Avivin kaupoissa 100 grammaa väriä maksoi vajaat pari euroa, kun Suomessa vastaava määrä on jopa kympin. Kiskontaa, sanon minä. Kävin kerran Lahdessa ulkomaalaisella mieskampaajalla. En muista mistä maasta hän oli kotoisin. Pestyään hiukseni kampaaja nuuhki syvään hiusteni hyvää tuoksua, hennaa. Hän sanoi, että oli ensimmäinen kerta kun hän Suomessa sai tuoksuttaa kotimaasta tuttua tuoksua.

Koska tukkani kasvaa nopeasti, joudun lisäilemään väriä aika usein. Ei se mitään. Homma on helppo. Ei tarvitse kuin sekoittaa värijauhetta lämpimään veteen, levittää ruskea mönjä tukkaan ja antaa vaikuttaa. Lastenlapset sanovat, että mummilla on kakkaa tukassa. Siltä se lähinnä näyttääkin. Samalla kun harmaat värjäytyvät, saavat hiukset tehohoidon. 

Olin viime viikolla juuri levittänyt värin päähän ja pistänyt tukan biopussin sisään. Se konsti tehostaa värin imeytymistä. Tietysti juuri silloin kaverini käveli ovesta sisään. Äiti on sitä mieltä, ettei miesten aikaan saa olla tukkaväriä päässä, mutta ei voi mitään. Siinä sitten popsimme lounasta, kaverini virnuillen lookilleni ja missä pussi päässä hikoillen. 


Väri onnistuu aina. Joskus tosin joku kohta jää värjäämättä, koska pitkä tukka menee helposti takkuun. Eipä ole harmaata juurikasvua. Ei ainakaan muutamaan viikkoon.


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jäähyväiset

Säärystimet virkkaamalla

Lankojen värjäys koukuttaa