Batiikkivärjäystä, pInkki hame ja pari tyynyliinaa

Käytän tavallisesti jauhemaisia väriaineita kankaiden värjäämiseen, mutta nyt kokeilin batiikkivärjäykseen nestemäistä väriä. Väripurkki oli hyllyn fuchsia-sävyn viimeinen ja siksi kai hinnaltaan vain kaksi euroa. 


Kun kotona luin käyttöohjetta selvisi, että värin lisäksi olisi tarvittu tekstiilivärisuolaa. Sitähän minulla ei ollut, joten korvasin sen tavallisella suolalla. Tavallista suolaa olen käyttänyt jauhemaisten värien kanssa. Suunnilleen 4,5 desiä suolaa painaa 500 grammaa, eli sen verran kuin tekstiilivärisuolaa olisi pitänyt lisätä. 


Tein Jaffan kujilta ostamaani valkoiseen hameeseen ja pariin taloni mukana perimääni tyynyliinaan ruusumaisia myttyjä. Mytyt kiinnitin kumirenksuilla. Alushameen jätin mytyttämättä. 


Sitten kastelin hameen ja tyynyliinat likomäriksi. Kuten lankojen värjäämisessä, hyödynsin tässäkin hommassa sadevettä. Seuraavaksi huljuttelin kankaita kuumassa väri-suolaliemessä, ja jätin ne liemeen likoamaan jotain puoleksi tunniksi. En koskaan muista seurata aikaa kellosta, joten aikani ovat aina noin-aikoja. Joka tapauksessa keitokset olivat aivan pinkkejä, kun ne ongin huuhdeltaviksi.


Luulin hameen pitsejä puuvillaisiksi, mutta kai ne ovatkin jotain tekokuitua koska väri ei tarttunut niihin ollenkaan. Se ei haittaa, koska vaaleat pitsit antavat hameelle ilmettä. Kokonaan pinkkinä hame olisi saattanut olla vähän lälly.


Alushame värjäytyi tasaisesti, ja hameeseen jäi valkeita kuvioita kuten oli tarkoituskin. Jos olisin tehnyt ruusuista tiukempia, olisi valkeaa kai jäänyt näkyviin enemmän. Väriä irtosi huuhdellessa enemmän kuin jauhemaisilla väreillä värjätessäni. Voihan olla, että se johtui väärästä suolasta.


Myös tyynyliinoihin väri tarttui hyvin. Tyynyliinat ovat vähän liian pieniä yötyynyihin, ja siksi ne ovat jääneet aika vähälle käytölle. Nyt niistä tuli kivat sohvatyynyt.


  


Tässä muutama postaus värjäyskokeiluista


Lisää kankaiden ja lankojen värjäysjuttuja löytyy hakusanalla värjääminen. 

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jäähyväiset

Säärystimet virkkaamalla

Lankojen värjäys koukuttaa