Lisää värjäyskokeiluja

Väreillä leikkiminen on hauskaa. Kun pitkästä aikaa pääsin alkuun kankaiden värjäyksessä, päätin kokeilla vielä vähän lisää. 

Ostin jauhemaisen Nitor-yleisvärin, jollaisella joku vuosi sitten värjäsin kellastuneet pitsiverhot sinisiksi. Pitää joskus laittaa niistä kuva. Silloin värjäsin jälkivärissä kaksi kapeaa pitsiverhoa vaaleansinisiksi. 
Verhoissa väri on kestänyt hyvin. Ehkä asiassa on auttanut se, että verhot ovat vain vähän aikaa kerrallaan ikkunoissa, enkä pese niitä joka kerran jälkeen.

Nyt otin käsittelyyn valkoiset salusiinit, jotka ompelin joskus pöytäliinasta ja muutaman valkoisen vanhan tyynyliinan.
Tein salusiinit täyteen myttyjä kuminauhoilla, rypistin verhot möykyiksi ja tungin pataan. 


Väri numero 11 toimi muuten hyvin, mutta tein liian tiukat möykyt, ja väri tarttui vain sinne tänne.


En muistanut ottaa välivaiheesta kuvia. Kuva, jossa kankaat iloisen keltaisina loistavat, on otettu toisen kierroksen jälkeen. 

Tyynyliinalle kävi samoin kuin verhoille- suurin osa liinasta jäi valkoiseksi. Olin kuvitellut saavani tyynyliinaan kivat valkoiset raidat keltaisen keskelle. No eipä tullut raitoja, vaan tuommoinen omituinen keltainen pläjäys liinan keskelle, joten myös tyynyliina joutui uudestaan pataan. 

Toinen kierros

Tein verhoihin uudet mytyt, ja pistin ne uudelleen pataan. Olin sekoittanut kattilaan keltaisen, nestemäisen Nitor-tekstiilivärin tykötarpeineen. 


En poistanut kankaista ensimmäisen värjäyksen jälkiä, vaikka ohjeessa niin käskettiin tehdä. Aiemmin värjätyt kohdat näkyvät nyt osittain tummempina kun suurin osa kankaasta. Se on oikeastaan kiva yksityiskohta, ja kankaat ovat aika eloisan näköiset. 

Mitä tästä opimme:

Jos haluaa priiman tuloksen, kannattaa seurata käyttöohjeita. 
Jos talonpoikaisjärjen kokeilut eivät kiinnosta, on netissä varmaan vinot pinot ohjeita.
Jauhemainen väri on nestemäistä paljon edullisempaa, ja lopputulos on vähintääkin yhtä hyvä - tai sitten vähemmän hyvä - molemmilla. 
Väriä lähtee huuhtoessa loputtomiin. Ensimmäisellä kerralla annoin veden valua sanomalehtien päälle leivinuunin lämmössä. Toisen kierroksen jälkeen vein kankaat valumaan ulos, koska keltaisia tipluja oli tuvassa jo riittämiin.  

SEURAAVASTA KOKEILUISTA POSTAUS PIAKKOIN

Edellinen kokeilu tässä
Dylon-värien kokeilua







Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jäähyväiset

Lankojen värjäys koukuttaa

Säärystimet virkkaamalla