Herkkutattiherkkuja

Minulla oli kymmeniä vuosia väliä sienien keräämisessä. Lapsuudessa opin keräämään vain karvarouskuja ja kangassieniä, enkä tullut opetelleeksi muita sieniä vaikka ramppaan jatkuvasti metsässä. 

Kun sieni-innostus sitten iski, se tuli jäädäkseen.
Keräsin niin syötäviä kuin myrkkysieniäkin oppiakseni erottamaan ne toisistaan. Korissa oli monta pussia, oma kullekin lajille. Jos en ollut aivan varma sienen laadusta, noukin niitä koriin muovihanskat kädessä. En siten levittänyt myrkkyjä myrkyttömiin.

Innoissani raahasin sieniä kotiin kaverilleni esiteltäviksi. Hän on sienestänyt aina ja erottaa sienet toisistaan. 

Ostin kolme sienikirjaa, joita lueskelin kuin parhaita romskuja. Yksi kirjoista esittelee liikaa sieniä, ja menin haperoissa aivan sekaisin. 

Muutamassa vuodessa suosikkisienikseni valikoituivat herkkutatti, kuusenleppärousku, männynleppärousku ja vaaleaorakas. Kantarellit ovat myös hyviä, mutta niitä ei ole usein sattunut kohdalle. Viime kesänä maistelin ensimmäistä kertaa känsätuhkeloa. Se osoittautui myös maukkaaksi voissa paistettuna leivän päällä.
Karvarouskuja ja haaparouskuja on kiva kerätä lahjoiksi. Itse tykkään laittaa vain aivan myrkyttömiä sieniä. 

Löytyipä sieniä tai ei, on syksyisessä metsässä ihana tallustella. 

Sieniruuat- keitot, risotot, munakkaat - onnistuvat lähes aina. 

Maukasta risottoa saa vaikka näin

Paista silputut sienet sipulin kanssa voissa.



Mausta ne scandinavian forest -mausteella ja kanelilla.
Kaada sienten päälle kuuma vesi, johon olet sekoittanut luomutomaattikuution.
Lisää kiehuvaan keitokseen riisit ja anna hautua.
Laita suolaa hyppysellinen, jos liemikuutiosta tullut suola ei riitä.

Raejuustosilmä lautasella kruunaa risoton.

---

Sienikeitto joka vie kielen mennessään

Kuullota herkkutatteja tai kuusenleppärouskuja tai molempia voissa, johon olet sekoittanut mieleisiäsi mausteita. Kaneli, yrttimausteet ja garam masala sopivat hyvin sieniruokiin.

Lisää sekaan sipulisilppua ja anna sipulienkin imeä mausteiden makua. 

Kun sienet ja sipulit ovat muhineet mausteisessa voissa, kaada niiden päälle kuumaa vettä, johon olet sulattanut kasvisliemikuution.

Lopuksi sekoita keittoon juustoraastetta.


Pirkan Mangochutney sopii hienosti yksiin sienien kanssa. Se ei ole tulista, ja sillä voi korvata osan mausteista. 

Osan vedestä voi korvata kookosmaidolla tai kermalla. 

Suolaa ei kannata laittaa paljoa sotkemaan sienten makua.

Sieniruokien tekemisessä on vaikea epäonnistua. 

Hyvää ruokahalua!















Luonnosta saatavia herkkuja löytyy myös hakusanalla luomuruokaa.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Säärystimet virkkaamalla

Jäähyväiset

Lankojen värjäys koukuttaa