Lankahamsterin puuhia, villasukkia pikavauhdilla

Taina-sisareni ilahdutti minua tällä hyvin ajankohtaisella kortilla. Kortti on hyvä vitsi, koska Taina on luultavasti vähintään yhtä paha lankahamsteri kuin minä. Joku viikko sitten hän löysi perintökirstuistaan luultavasti Terttu-mummimme aloittaman, osittain kirjaillun liinan ja jotain muitakin kirjontaan liittyvää. Löytö innosti Tainan monen taukovuoden jälkeen aloittamaan kirjonnan. 

Sen lisäksi, että hänellä on ties kuinka paljon sukkalankoja, on hänelle nyt myös vanhojen muliinilankojen lisäksi komea valikoima uusia muliineja. Keskeneräinen liinalöytö on päärmeitä vaille valmis ja seuraava työ valmistunee pian. 


Muistutus hamstraamisesta sai minut kilisyttämään puikkoja entistä ahkerammin. Paitsi että puupuikot eivät kilise. Seiskaveljeksistä neuloin nämä raidalliset. Punaista lankaa olisi kerän loputtua varmaan ollut toisenkin sukan kärkeen, mutta en viitsinyt nostaa takapuoltani sohvalta aukaistakseni kahden metrin päässä olevan lankalaukun. Ahkeruus on joskus niin vähästä kiinni. 


 Vihreät sukat ovat Socki stonewashia, 75 % superwash villa, 25 % polyamide, pesu 30 astetta. Kerä maksoi tarjouksessa jotain 2,40 €. Lankaa jäi pikkukerän verran. Siitä saa vielä monta nättiä raitaa toisiin sukkiin.


Vyötteessä ohjeistetaan käyttämään 4-4,5 puikkoja, mutta valitsin kakspuoloset. Neuleesta tuli sopivan pehmoista.  
Sukat ovat kokonaan kaksoikein-kaksnurin, paitsi kantalapun jälkeen alapuolen kahdella puikolla neuloin suoraa. 
Kantalaput neuloin eripäin kuin useimmiten; jätin etupuolella joka toisen silmukan neulomatta ja nurjalla tein vain oikeaa. 

Koska olen neulonut niin monet sukat perätysten systeemillä nurjalla neulomatta, oikealla oikeaa, niin eipä meinannut pysyä päässä näiden lappujen suunnitelma. Ensimmäisessa sukassa jätin viiden minuutin sisällä kolme kertaa joka toisen silmukan neulomatta molemmilla puolilla. Ei pitäisi tehdä liian monta asiaa yhtä aikaa; neuloa, katsella ikkunasta kauriita ja kuunnella Sydämen asialla puhelimesta. 


Kärkikavennuksen neuloin koko ajan oikeaa. 


Nyt ovat alkutekijöissään kirjavat töppöset. Lanka on muistaakseni nallea. Kakspuoloset puikot ovat hyvät langan paksuudelle. Ei tule liian löpröä neulosta.


Kantalappuset teen samalla systeemillä kuin vihreissä. Tältä lappu näyttää nurjalta puolelta


ja tältä oikealla. Sukkia voisi periaatteessa kummin päin vain, jos päättelen langat nätisti. Yleensä jätän lankojen päät pujottelun jälkeen nurjalle puolelle lämmikkeiksi.

Kymmeniä vuosia sitten Englannissa asunut amerikkalainen kirjoneuloja ja kanavatöiden tekijä Kaffe Fassett esitteli aikoinaan telkkarissa töitään. Työt olivat päältäpäin ihania ja sisäpuolelta täynnä solmuja. Fassett päätteli kymmenet eriväriset langat solmimalla ja jätti lankojen päät leikkaamatta.

Pitää saada nämä töpökkäät nopsaan valmiiksi, niin pääsen taas vähentämään lankavarastojani uusilla sukilla. Samaa neulomishullua porukkaa on serkkumme Terttu. Tässä osa hänen kutomistaan joululahjasukista. 


Lisää villasukkia löytyy tunnisteella villasukat. Muita neulejuttuja löytyy esimerkiksi tunnisteilla pipot, kintaat, neuleet, kaulurit. 

Osa töistä on tuunauksia valmiista vaatteista.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jäähyväiset

Lankojen värjäys koukuttaa

Joulu sairaalassa