Torkkupeitto lapsille ja lapsenmielisille

Lasten vanhoja vaatteita on viereksinyt vintissä vuosikymmeniä. Osa vaatteista jääköön vielä keijukassiin, mistä lastenlapset voivat kaivaa sopivia vaatteita pukeutumisleikkeihin. Vauvanvaatteista parhaat päätyivät nukenvaatteisiin. Muutama pieni mekko odottaa, että raskisin ne uusiokäyttää. Luultavasti en raski, vaan ripustan ne koristeiksi. 

Loppuja vaatteita aloitin leikellä tilkkutöitä varten. Lauantaina ja sunnuntaina leikkelin kaksikymmentä vaatetta osiin. Se oli mukavaa puuhaa aurinkoisella pihamaalla. Sunnuntai-iltana pesin koko valikoiman. Maanantaina, tiistaina, keskiviikkona ja tänään torstaina ompelin tilkkuja sikinsokin vanhaan lakanaan, joka vähitellen muuttui torkkupeitoksi. 


Toisen puolen peitto sai vanhasta pöytäliinasta. Siinä ei ollut muuta vikaa, kuin ettei se ole päässyt pöydälle pitkiin aikoihin. Liina oli hieman suurempi kuin peitto, joten käänsin sen reunat kehystämään tilkkupuolta. 


Osa tilkuista on vähän nyppääntyneitä, mutta ei se haittaa. Silittämällä kangaspaloista saa siistimpiä, mutta nyt ei ole silitysvimma. Olkoot siis nyppyineen päivineen.


Jos joku kohta näytti liian pliisulta, lisäsin sen viereen tai päälle uuden tilkun. Kuvat osoittavat minne sattuu, joten peitto on oikeinpäin joka suunnasta.


Enemmistöä ohuemmat tilkut ompelin kaksinkertaisina. Tilkut ovat flanellia, collegekangasta ja puuvillaa. Siellä täällä on paloja Missulle tuunaamistani vauvanvaatteista. Pilkoin myös oman flanellisen pyjaman yläosan ja pienet pöksyt. Pöksyt olivat vuosikymmeniä nukenvaatteissa. Sinisiä kissoja täynnä olevasta flanellista ompelin joskus Johannalle yöpaidan. Kun se meni pieneksi, huolsin sen ja annoin vaatekeräykseen. Jonkun kuukauden päästä näin yökkärin hyljättynä ja ryppyisenä kirppiksellä. En voinut olla sitä ostamatta, koska se oli ollut Johannalle niin mieluisa. Hupsuutta on monenlaista.


Tavallisesti Missu toimii avustajana, mutta nyt sitä huvittanut toimia valokuvamallina. Se kävi istumassa koneen päällä, mutta kamera ei silloin ollut lähistöllä. 
Lopulta viskasin karkkia peitolle houkutukseksi. Missu oli epäluuloinen, eikä meinannut hypätä peitolle ollenkaan. Se taisi luulla joutuvansa kylpyyn. 


Kiusaus voitti lopulta epäluulon. 


Lopulta Missu alkoi kaivella peittoa löytääkseen lisää namuja. 
Tilkkuja jäi vielä samanmoinen kasa, ja yksi säkki on vielä käymättä läpi. Ehkä niistä tulee toinen torkkupeitto.

Lisää tilkkutöitä löytyy tunnisteella tilkut.
Tässä jokunen linkki



Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jäähyväiset

Säärystimet virkkaamalla

Lankojen värjäys koukuttaa