ELÄVÄSTÄ ELÄMÄSTÄ, itäsuomalaista smooltookkia

Selkäleikkauksen jälkeen ulkoilin keppeihin turvaten. Usein minut sivuutti tuntematon mies, ja viikon ohittelun jälkeen aloitimme keskustelun: 

Jalakako? mies kysäisi olkansa yli. 
Ei kun selekä.

Vastaantulijan tervehdys, uamulenkillä vaikkon  vilihakka keli, oli kaikkiselitteinen. Turhaan täällä voihkitaan, ettei muka osata puhella vieraille.

Säätila on suosittu aihe. Myös asiakkaiden kanssa juttelemaan kehotettu myyjäpoika saattoi aina turvautua siihen. Toteamuksiin kylymä keli tai kuuma päivä, oli asiakkaan helppo nyökätä, että niinhän tuo on. Nyt on tuommonen ilima oli haasteellisempi aloitus. Asiakkaan hämmennyksen ymmärrettyään poika palasi tuttuun vettä sattaa – tyyliin, johon kaikki olivat tyytyväisiä.

On aiheita, joita ei oman terveyden uhalla kannata ajatella ääneen. Naisen iän tai elopainon arviointi usein aiheuttaa ainakin mulkaisuja ajattelijaa kohti.

Kollegallani oli pokassa pitelemistä hänen kuultuaan viereisessä pöydässä syövän rouvan tiedustelevan minulta vauvan laskettua syntymäaikaa. Niin erehdyttävästi sievä masuni kuulema näytti odottavan äidin pallopaidalta. Aika viileästi totesin vauvan syntyneen parikymmentä vuotta sitten, ja masu ylväästi pullottaen jätin vanukkaan syömättä.

Kaupan siloposkipojan rintapielen Saa sinutella – nappi palautti mieleeni sen kun minua ensimmäisen kerran teititeltiin. 
Pikkulikka suositteli tavaratalossa rouvalle, siis minulle, silloin tuskin nelikymppiselle muumimammamaista käsiveskaa sanoen: 

Ajatelkaapa rouva, miten hyvin tämä tyyli sopisi ikäisellenne. Oletteko muuten ajatellut hankkia tukisukkahousuja?  

Häivyin kiireesti ostamaan ryppyvoidetta, ja katoavan nuoruuden huumassa lyhensin hamettani viisitoista senttiä. Jos ministä ei ollut muuta iloa, niin sen ansiosta ei enää tarvinnut seisoskella varttia pidempään suojatien varressa. 

Ilahdutin itseäni ajattelemalla, että autoilijoiden kohteliaisuus johtui säihkysääristä eikä ilta-auringon häikäisystä. Oli tietysti myös mahdollista, että kuskit pelkäsivät moitteita. Ovathan naistenlehdet pullollaan juttuja keski-ikäisten naisten muuttumisesta näkymättömiä.




Juttu julkaistiin Ylä-Karjalassa 22.5.2012

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jäähyväiset

Lankojen värjäys koukuttaa

Säärystimet virkkaamalla