ELÄVÄSTÄ ELÄMÄSTÄ, Linjurin tunnelmaa


Itä-Suomessa ei julkisilla kulkuneuvoilla matkatessa sallita epäsosiaalisuutta. Junassa vieruskaverini taukoamattoman puheen aikana tuli selväksi, että Kuopiojossa liäkärissä suap uottook tuntikaapalla, ja kuitenni liäkärj sannoo vuan jotta puranoo poskeen.
Kuultuani tarinan viidesti alkoi myötätuntoinen hymyni hyytyä, ja vaihdoin puheenaiheen pellolla pomppiviin jäniksiin. Enhän voinut tietää, että rouva oli Martoissa opettanut nylkemään jäniksiä, ja oli halukas kuvailemaan asiaa yksityiskohtaisesti. Asemalta menin suoraan korvalappustereo-ostoksille.  

Torkkuminen Nurmes-Joensuu -bussissa oli edessäni istuvien rouvien keskustelun pauhussa mahdotonta. Kun toisen oikea korva oli vaikkua täynnä ja toisen vasen korva puolikuuro, niin rouvien toistensa korviin kuiskailuja ei voinut olla kuulematta.
Niinpä siis tahtomattani tiedän kenellä on laiskansutjakka miniä, kuka laittoi vain kymmensenttisen kirkon keräykseen, ja kenen ulkomaalainen vävy sai mahataudin avannossa uituaan.

Viereeni istahtanut vieras mies sanoi pohtineensa, että eikö minulla ole ajokorttia. Hän kun jo kolmatta kertaa näki minut samassa linjassa. Jostain syystä hän luuli minua sairaanhoitajaksi, ja ennen kuin ehdin korjata erehdystä, hän kysyi hoito-ohjeita kipeille varpailleen. Mielelläni olisin toki ohjeita antanut, mutta en osannut muuta kuin neuvoa häntä käyttämään villasukkia.

Neulominen on hyvää matkustusajanvietettä. Aika kuluu nopeasti, ja käsityöt kirvoittavat usein vieruskavereiden kielenkantimet. Muuan mummo kertoi miehensä huomautelleen hänelle pään nytkäyttelemisestä: Näin se nytkähtää, tuumasi mummo, rintaan asti leuka kopsahtaa joka kerta kun silmukan puikolta toiselle nostaa. Ihmekös tuo, että niskat olivat alkaneet rutista, kun mummo-rukka oli kuudenkymmenenneljän vuoden ajan neulonut omien viiden lapsen lisäksi kymmenelle lastenlapselle ja kahdeksalle lastenlastenlapselle. On siinä neulomisen tuiskeessa kuulunut kopsahdus poikineen.



Hetkessä ukko vetäisi saappaan jalastaan. 

Juttu julkaistiin Ylä-Karjalassa 2.10.2012

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jäähyväiset

Säärystimet virkkaamalla

Lankojen värjäys koukuttaa