Lintulista 2019 pitenee

Kovin hiljaista oli linturintamalla alkutalvesta. Helmikuun puolivälissä lintuja oli vasta 14 kipaletta, mutta nyt olemme pääseet jo numeroon 53. Mukana on myös muutama aivan uusi tuttavuus.

Kuvista osa on vilahdellut blogissa aiemminkin. Olen ollut nyt laiska kuvaamaan, joten hyödynnän aikaisemmin ottamiani kuvia. 


 Uudet lintutulokkaat numeroilla 15-53

15. Pikkuvarpunen
16. Punatulkku
17. Joutsen
18. Töyhtöhyyppä
19. Peipponen
20. Räkättirastas
21. Sinisorsa
22. Kalalokki
23. Keltasirkku
24. Sepelkyyhky
25. Tavi

Suurin osa linnuista on bongattu pihapiiristä, läheiseltä pellolta tai rannalta.
Kaikki linnut olemme nähneet muutaman kilometrin päässä kodistani, kun olemme olleet menossa jonnekin. Varsinaisia linturetkiä emme ole vielä tehneet yhtään, mutta ne ovat kyllä lähipäivien suunnitelmissa.


26. Telkkä
27. Hippiäinen
28. Lehtokurppa
29. Kuovi
30. Kurki
31. Naurulokki
32. Järripeippo
33. Kalatiira
34. Selkälokki
35. Pikkulokki
36. Kottarainen
37. Jouhisorsa
38. Haapana
39. Kirjosieppo
40. Laulurastas

Jouhisorsa oli kaverilleni ja minulle uusi mieluisa bongaus. Kirjosiepot tulivat pihalle juuri ennen takatalvea. Niitä ei juurikaan näkynyt muutamaan päivään, mutta tänään kahteen pönttöön on ollut muuttamassa asukkaita.


41. Tiltaltti
42. Punakylkirastas
43. Västäräkki
44. Pikkusirkku
45. Tuulihaukka
46. Vihervarpunen
47. Leppälintu
48. Rantasipi
49. Punarinta
50. Peltosirkku
51. Koskikara
52. Tilhi
53. Mustaleppälintu


Peltosirkku ja pikkusirkku ovat niin harvinaistuneet, että molemmat piti varmistaa lintukirjasta. Mustaleppälintua emme olleet kumpikaan ikinä aikaisemmin nähneet. Sekä sirkut että mustaleppälintu tulivat maisemiin mahdollisimman kylmällä säällä. Lunta oli juuri tullu yli 20 senttiä, joten ruokatarjoilu oli tarpeen. 

Hyönteissyöjät eivät välttämättä osaa  hyödyntää siemen-pähkinä-kaura ym. tarjoilua, mutta myös leppälinnut näyttäisivät selvinneen hengissä. 

Pihan jopa tuhansien pikkulintujen parvissa enemmistö oli järrejä ja peipposia, mutta joukossa vilahteli myös monia muita lintuja. Tänään parvet ovat vähän huvenneet, mutta melkoinen kuhina pihalla vieläkin käy. 

Missu vahtii pitkiä aikoja ikkunoissa. Se ei ole koskaan ennen nähnyt noin suuria lintuparvia.


Tiina meni heidän pihansa västäräkkien auttamisessa niin pitkälle, että hän muokkasi monta kertaa päivässä maata. Västäräkki lennähti aina paikalle etsimään kasoista elävää syötävää ja selvisi kuin selvisikin hengissä. Myös rastaat kaivoivat kasoja mielellään.

Linnut olivat innoissaan nokkimassa myös lehtikasoja, joita kaverini kärräsi lumineen päivineen sivummalle. Kohta myös seinänvierustalle ilmestyi muokattuja maakasoja, joissa linnut parveilivat. 


Rastaat olivat pakkasilla aika vaisuja. Punakylkirastaita ei näkynyt ollenkaan. Tänään räkättirastaat jatkoivat kiireellä pesien rakentamista. Ne  kun jäivät keskeneräisiksi  takatalven yllättäessä. 


Lintupönttökurssilta saamani puukiipijän pönttö kiinnostaa näköjään myös tiaisia. Koivu vissiin olisi pöntölle parempi kiinnityspaikka, mutta pihan koivut ovat mäntyihin verraten vähän heiveröisiä. Jos puukiipijät ei pöntöstä innostu, se pitänee siirtää sivummalle, missä on muutama paksumpi koivu. Tässä linnut 2019 kaksi ensimmäistä osaa


Muita lintujuttuja löytyy tunnisteella linnut. 

  Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jäähyväiset

Lankojen värjäys koukuttaa

Joulu sairaalassa