Raidallisia sipulilankoja

Sipulinkuoria oli vähitellen kertynyt muovikassillinen. Tungin ne likoamaan nokkosten kanssa siksi aikaa, kun tein valkoisista seiskaveljeksistä vyyhtejä. Olen monesti värjännyt sipuleilla, ja nyt halusin kokeilla jotain uutta. Kokeilu onnistui jopa yli odotusten, ja langoista tuli kirjavia.


Suurin osa kuorista oli tavallisten sipulien kuoria, mutta seassa oli jonkun verran myös punasipulien kuoria. Alussa tupaan lehahti sipulikeiton tuoksu, mutta se haihtui vähitellen. Lankoihin haju ei tarttunut. Annoin ainesten kiehua puuhellalla isossa kattilassa, kunnes kuoret ja nokkoset olivat aika lötkyjä ja liemi tummaa. 


Jätin ainekset veteen, ja pistin ensin kaksi märkää sadan gramman vyyhtiä kattilaan siivilässä. Jonkun ajan päästä laitoin sekaan vielä kolmannen vyyhdin. Haluisin kokeilla, saisinko langoista kirjavia, jos ne värjäisi ahtaassa vedessä. 

Tavallisesti otan enimmät ainekset pois, ja värjään lankoja väljässä vedessä. Hämmennän niitä välillä, että väri pääsee tarttumaan joka puolelle. Nyt vain painelin langat siivilässä veteen, ja painelin niitä välillä. Ainesten annoin olla kattilassa, kun ajattelin että niistä kenties irtoaisi vielä lisää väriä. 

Keitos sai muhia  varmaan melkein tunnin. En tosin katsonut kelloa mutta tuli ehti jo sammua, eikä vesi lopulta ollut kiehuvan kuumaa. 

Värjäämisen tein sadevedellä, mutta huuhtaisin lankoja lopuksi kaivovedellä. 

Väriä irtoaa langoista ihmeen vähän, tuskin ollenkaan. Pesen värjäämistäni langoista neulomani sukat, pipot, kintaat ja kaulahuivit aina koneessa muun pyykin seassa. Katastrofeja ei ole tullut yhtään. 


En ole mitenkään ruskean värin ystävä, mutta näistä langoista kyllä tykkään kovasti. Sormia jo syyhyttäisi ruveta neulomaan. 


Lupiineilla värjättyjä lankoja voi katsella tästä linkistä Lupiinilankoja, horsmalankoja tästä Horsmapusikosta lankoja värjäämään ja sekalaisia kokeiluja tästä Lankojen värjäys koukuttaa.  Värjäysjuttuja löytyy myös tunnisteella värjääminen. 



Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jäähyväiset

Lankojen värjäys koukuttaa

Säärystimet virkkaamalla