NIKSINURKKA, hopeiden kiillotusta

Vähäiset hopealusikkani pysyvät kiiltävinä helpolla konstilla, kun vaan muistan sitä käyttää. 


Vuoraan jonkun kipon alumiinifoliolla, ja kaadan kippoon suolaa ja kylmää vettä. 
Lusikat ja muut kiillotusta kaipaavat esineet kirkastuvat liemessä liotessaan. Niitä ei tarvitse edes hangata, huuhtaista vain puhtaiksi. Hopeakorut saa kiiltäviksi samalla konstilla.

En uskonut systeemin tehoon ennenkuin kymmeniä vuosia sitten sitä ensimmäistä kertaa kokeilin. Laitoin liuokseen ihan mustuneen hopealusikan. Vähän ajan kuluttua liemeen alkoi irrota mustia hiutaleita, ja samassa lusikka alkoi kirkastua. 

Kun lusikat on putsattu, hyödynnän folion toiseen kertaan. Leikkelen sen silpuksi paperisaksilla, jotka siinä puuhassa terottuvat hieman. Lopuksi folion voi laittaa metallinkeräykseen.

Tällä kerralla kirkastin vähäiset hopealusikkani laittamalla liemen alumiinivuokaan, ja lopputulos oli sama kuin foliovuorauksella.

En säästele lusikoita, vaan ne ovat samassa arkikäytössä kuin muutkin aterimet. Ne olisivat varmaan hienompia, jos ne ottaisi käyttöön vain juhlapäivinä. Arkikäytössä niistä on kuitenkin enemmän iloa.



Isot lusikat eivät sopineet vuokaan kokonaan. Niiden varsista huomaa, mihin asti ne lusikat olivat upoksissa. Liottelin operaation lopuksi varsiosia samassa litkussa. 



Toinen käyttökelpoinen niksi keittiöön tässä
Viemärit raikkaiksi







Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jäähyväiset

Lankojen värjäys koukuttaa

Säärystimet virkkaamalla