Peilien koristelua

Peilejä voi näköjään tuunata monella tapaa. Minulta on aika usein kysytty, että miten osaan tehdä käsilläni vaikka mitä. Vastaan aina, etten koskaan tiedä osaanko ennen kuin kokeilen. 

Ensimmäinen peilikokeilu oli makkarin isohko peili. Kehyksetön peili näytti valjulta, joten rupesin piirtämään sen reunoihin pieniä kukkasia askartelumaalilla. Pieni vesiväripensseli oli sopiva työväline. Ajatus oli muistaakseni ensin töpötellä kukkasia kakkupaperin läpi, mutta en sitten tarvinnutkaan sabluunaa. 



Pyöreä peili oli monta vuotta kynttilöiden alustana. Se heijasti nätisti liekkien valoa, mutta peili-innostuksessa se joutui alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa. 



Onnistuin kerran hajoittamaan lasisen boolimaljan, enkä ilennyt viedä kauniita tummanpunaisia sirpaleita roskiin. Siis kun ajattelin, että niistä voisi ehkä tehdä jotain. Iskin vasaralla siruja vielä pienemmiksi, ja yhä pienemmiksi leikkasin ne mosaiikkisaksilla.

En hirveästi innostunut hommasta. Siruja lenteli väkisin ympäriinsä, ja lasin reunat tekivät haavoja näppeihin. Näpertelin kuitenkin kehykset valmiiksi, kun kerran työn olin aloittanut. Lisäksi omatunto lakkasi kolkuttelemasta, kun sain hyödynnettyä edes osan lahjaksi saamastani maljasta.

Liimasin siruja mielen mukaan peilin reunoihin. Siitä tuli ihan nätti, mutta sirpaleiden reunat olivat terävät, eikä peiliä pystynyt oikein mitenkään putsaamaan. Se oli kuitenkin sellaisenaan monta vuotta. Lopulta saumasin reunat laastilla. Sävytin saumauslaastin vesiliukoisella värillä marjapuuronpunaiseksi ja levitin mönjää niin paksun kerroksen, että sirujen terävät osat peittyivät. 

Kolmannen peilin koristin astioiden sirpaleilla. Esineissä, joita ei tarvitse pahemmin silitellä ei haittaa, vaikka sirut ovat eri paksuisia. Sitäpaitsi rosoinen pinta on elävän näköinen. Saumauksen tein samoin kuin pyöreään peiliin, mutta siniseksi sävyttämälläni saumauslaastilla.

Lahjaksi tuunaamani pöytäpeili sai väriä pienillä lasimosaiikeilla, joita sain lahjaksi pussinpohjan. Sinivoittoiset mosaiikit saivat sinisen saumauksen.

Vaaleaa saumauslaastia voi sävyttää millaiseksi vaan. Sävyttäminen on kivaa puuhaa. Nestemäistä väriä menee muutamia pisaroita kerraallaan, ja yhdestä saumauslaastipussista riittää moniin töihin.

Katso myös

Piianpeili

Erilaisia tuunattuja kehyksiä löytyy lisää tunnisteella kehykset.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Jäähyväiset

Säärystimet virkkaamalla

Lankojen värjäys koukuttaa